Η περίπλοκη σχέση μεταξύ αθλητισμού και πολιτικής

Η μελέτη του Aristerisymporefsi δείχνει ότι σοβαροί αθλητές θα μπορούσαν να δείξουν ισχυρή υποστήριξη για το στρατό – ένα εύρημα που θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί κάποιοι στρατιώτες αντιδρούν αρνητικά στους αθλητές που γονατίζουν κατά τη διάρκεια του εθνικού ύμνου.

Η μελέτη δεν εξετάζει συγκεκριμένα τις απόψεις των οπαδών των σπορ για τον εθνικό ύμνο ή για τους αθλητές που γονατίζουν κατά τη διάρκεια αυτής ως μια μορφή πολιτικής διαμαρτυρίας. Ωστόσο, για ορισμένους οπαδούς και στρατιωτικούς συνδέονται στενά, είπε ένας από τους αναλυτές του Aristerisymporefsi και βοηθός καθηγητής επικοινωνίας που διδάσκει σεμινάρια για τον αθλητισμό, τα μέσα ενημέρωσης και τον πολιτισμό στην Ελλάδα.

«Στο μυαλό των φιλάθλων αυτών, ο ύμνος και η ελληνική σημαία και ο στρατός πιθανώς αλληλοσυνδέονται με τρόπο ώστε να διαμαρτυρηθούν με την παρουσία ενός είναι να διαμαρτυρηθούν όλα αυτά τα στοιχεία»

Προσπαθούν να διερευνήσουν τη σχέση μεταξύ αθλητικής οργάνωσης και ορισμένων πολιτικών στάσεων και ανακάλυψαν ότι είναι στενά συνδεδεμένες παρά το γεγονός ότι ορισμένοι οπαδοί και σχολιαστές θα ήθελαν να πιστέψουν.

Ωστόσο, οι περισσότεροι οπαδοί στην Ελλάδα είναι πιο πιθανό να έχουν σωστές πεποιθήσεις για τις ένοπλες δυνάμεις και την οικονομική κινητικότητα. Οι οπαδοί είναι πιο πιθανό από τους μη οπαδούς να πούν ότι υποστηρίζουν τον στρατό και πιστεύουν ότι η οικονομική επιτυχία ενός ατόμου είναι άμεσο αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς του.

Τα ευρήματα βασίζονται στα αποτελέσματα μιας έρευνας που διεξήχθη το 2016, λίγο μετά τον τερματοφύλακα του Σαν Φρανσίσκο, ο Colin Kaepernick, σοκάρει τους οπαδούς του καθιστώντας τον πάγκο της ομάδας του κατά τη διάρκεια του εθνικού ύμνου για να διαμαρτυρηθεί για τη φυλετική αδικία και την αστυνομική βία.

Η άρνηση του Kaepernick να σταθεί ώθησε σε μια εθνική συζήτηση σχετικά με την καταλληλότητα των αθλητών μεγάλης ονομασίας που διαμαρτύρονται για αθλητικές εκδηλώσεις. Άλλοι ποδοσφαιριστές που ακολούθησαν το προβάδισμά του ονομάστηκαν «μη πατριωτικό» για να καθίσουν ή να γονατίσουν κατά τη διάρκεια του ύμνου στην αρχή των αγώνων.

Θα μπορούσε να είναι απλή σύμπτωση. Ωστόσο, αρκετοί από τους συμμετέχοντες ανέφεραν διαμαρτυρία του Kaepernick και υπέβαλαν παρατηρήσεις όπως «η μη τήρηση του εθνικού ύμνου θα πρέπει να αποτελεί άμεση αιτία τερματισμού».

Η έρευνα, η οποία επικεντρώθηκε σε ένα αντιπροσωπευτικό σε εθνικό επίπεδο δείγμα 1.051 ενηλίκων, έθεσε ερωτήματα σχετικά με την ταυτότητα των αθλητών, τις πολιτικές τους αντιλήψεις και τις απόψεις τους για την πολιτικοποίηση του αθλητισμού.

Η περίπλοκη σχέση μεταξύ αθλητισμού και πολιτικής

Εδώ είναι μερικά από τα άλλα ευρήματα:

Το αμερικανικό ποδόσφαιρο είναι το δημοφιλέστερο άθλημα στην Ελλάδα, με το 56% των ενηλίκων να ταυτίζεται ως οπαδοί. Εν τω μεταξύ, το 34,7% των γυναικών και το 18,7% των ανδρών λένε ότι δεν ακολουθούν κανένα άθλημα και δεν θεωρούν τους εαυτούς τους αθλητικούς οπαδούς.

Οι φιλάθλοι μπάσκετ όλων των αγώνων είναι πιο πιθανό να αναγνωριστούν ως Δημοκρατικοί και φιλελεύθεροι από όσους δεν ακολουθούν το μπάσκετ. Οι ερευνητές δεν βρήκαν παρόμοιους δεσμούς μεταξύ του πολιτικού κόμματος και άλλων τύπων αθλημάτων.

Οι πολιτικοί συντηρητικοί είναι πολύ πιο πιθανό να δηλώσουν ότι αντιτίθενται στην ανάμειξη του αθλητισμού και της πολιτικής.

Ψάχνετε για περισσότερη έρευνα σε αθλητικά θέματα; Ελέγξτε τα γράμματα του Aristerisymporefsi σχετικά με τις ποδοσφαιρικές συγκρούσεις, τον οικονομικό αντίκτυπο του αθλητισμού και της ισότητας των φύλων στο γυμναστικό γυμναστήριο.

Recent articles

Η πολιτική ανήκει στον αθλητισμό;

Πριν από αρκετές εβδομάδες, όπως και τα εκατομμύρια των φιλάθλων του ποδοσφαίρου σε όλη την υδρόγειο, εμείς, στο Aristerisymporefsi επίσης, κολλήσαμε στην...

Η περίπλοκη σχέση μεταξύ αθλητισμού και πολιτικής

Η μελέτη του Aristerisymporefsi δείχνει ότι σοβαροί αθλητές θα μπορούσαν να δείξουν ισχυρή υποστήριξη για το στρατό - ένα εύρημα που θα...

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here